Het beste tijdstip om te posten op social media

3 mei 2021
Een uitnodigende foto maken, een wervende tekst schrijven, de juiste hashtags opsnorren, een slimme call-to-action selecteren, … een social media post maken, vraagt best wel wat tijd. En als je dan alles klaar hebt, rest de vraag: wanneer plaats ik de post het best online? ’s Morgens, ’s middags of s’ avonds? In het weekend of tijdens de week? In deze blog onthullen we graag het beste tijdstip om iets te posten op social media. Spoiler alert: er bestaat geen ‘beste tijdstip’.

In de begindagen van sociale media was het simpel: plaatste jij een leuk vakantiekiekje op je tijdslijn dan verscheen die automatisch bovenaan de tijdlijn van al je volgers. Tot het moment dat iemand anders iets post en jij naar plek 2 verschuift.

Door de gigantische groei van het aantal social media gebruikers én om een betere ervaring te bieden, werken sociale media kanalen vandaag echter met algoritmes. Die hebben als doel om vooral relevante content eerst te tonen (of wat jij interessant vindt), in plaats van de laatst geplaatste content. En die algoritmes gebruiken daarvoor allerhande indicatoren. De recency of ‘recentheid’ van een post blijft een belangrijke parameter. Hoe recenter je post, hoe meer bereik. Maar evengoed welke type content je online zwiert (video krijgt voorrang op foto en foto op tekst) of hoe goed je vorige berichten scoorden. Wil je meer weten over het Facebook-algoritme? Check dan zeker deze longread van Hootsuite.

Zo’n algoritme betekent goed nieuws en slecht nieuws. We beginnen met het slechte: er is dus geen standaard ‘beste tijd’ is om je berichten te plaatsen op social media. Het hangt af van je gekozen social media kanaal, je volgers en het algoritme. Maar geen paniek! Met de juiste tools verzamel je in een handomdraai alle informatie en is het makkelijk om de beste tijd – voor jouw social media – te bepalen. Aan de hand van Facebook en Instagram laten we graag zien hoe.

De beste tijd om te posten op Facebook

De HiPPO-volgers zijn het meest online om 8u ’s morgens (net voor hun drukke werkdag begint dus), tijdens de middagpauze tussen 12u en 13u en als ze ’s avonds van 19u tot 21u in de zetel ploffen. Hoewel er op die momenten dus het meeste volgers online zijn, merken we duidelijk dat ons bereik het grootst is rond de middagklok en in de avonduren. En dat is dus ook het moment dat wij onze post inplannen op Facebook.

De beste tijd om te posten op Instagram

Voor Instagram ziet het plaatje er iets anders uit: ook hier halen we met HiPPO het meeste bereik als we posten rond de middag en s’avonds maar zien we dat tussen 10u en 12u ook een goed moment is. Wist je trouwens dat 32% van de Vlamingen dagelijks Instagram gebruikt? Dat ze er 20 minuten per dag op spenderen? En maar liefst 19x per dag de app checken? Straffe cijfers als je het ons vraagt!

Hoe vaak moet ik iets posten?

Tot slot gaan we nog even in op een andere veelgestelde vraag: “hoe vaak moet ik iets posten op social media?” Is dat 3 keer per dag? 3 keer per week? Of moet je toch nog een ander schema aanheouden?

Ook hier bestaat geen “gouden regel”. Het belangrijkste is dat de content die je plaatst kwaliteitsvol en relevant is. Beter 1 goede post per week dan 3 slechte. Zorg er wel voor dat je die frequentie aanhoudt, Facebook en Instagram houden namelijk van regelmaat.

Gaan er in jouw hoofd nu even heel veel wekkers tegelijk af? Wij brengen de rust terug in jouw digitale wereld. Contacteer ons en wij gaan op zoek naar het ideale social media plan op maat voor jou.

Meer leesvoer