Alles wat je moet weten over Lorem Ipsum

29 oktober 2021
Lorem ipsum dolo… watte? Je hebt het vast al eens zien voorbijkomen. Dat stukje Latijnse tekst dat als tijdelijk opvulsel dient in grafische designs. Maar is het wel Latijn? Wat is de betekenis? Vanwaar is het afkomstig? En de grootste hamvraag, waarom gebruiken wij überhaupt altijd datzelfde stukje wartaal? Dicimus tibi in hoc articulo, oftewel: wij vertellen het jullie in deze blog.

De ondertussen wereldberoemde tekst zag het levenslicht in de 16e eeuw toen een drukker een font-catalogus wou maken. Sindsdien is het een vaste waarde bij talrijke drukkers, grafische ontwerpers en webdesigners.

Geruchten doen de ronde dat de passage een verzinsel is, maar dat klopt niet. Voor de roots moeten we 2.000 jaar terug in de tijd. In 45 v. Chr. pent de Romeinse filosoof Cicero de huidige Lorem Ipsum tekst neer. Dus het is weldegelijk Latijn? Awel ja! Of toch ongeveer, want onze drukker uit de 16de eeuw ging enkele keren met de mixer doorheen de orginele versie. Het resultaat is Latijn met haren op.

Vanwaar het succes?

Dat de passage geliefd is, weten we al. Maar waarom heeft het fragment een langere carrière dan die van ABBA, Sylvester Stallone en Tony Bennett samen?

Designers gebruiken het tekstfragment als plaatshouder in grafisch ontwerpen. Op deze manier focust de consument zich volledig op de lay-out en het visuele aspect bij het vellen van een oordeel, zonder afleiding van de echte tekstinhoud.

Het geheim van Lorem Ipsum ligt in de structuur van het tekstfragment. De opstelling komt heel natuurlijk over met een logische verdeling van letters en woorden. Hierdoor past het zich als een ware chameleon aan aan elke lay-out.

Wireframes, een waaier aan websitemogelijkheden

Ook wij, bij HiPPO, zijn vaste gebruiker van Lorem Ipsum. Bijvoorbeeld bij het opstellen van onze wireframes. Dit zijn de bouwplannen van jouw website. Elke website start bij HiPPO in zijn wireframe-coconne om later te ontpoppen tot virale webvlinder. En daar hebben wij onze redenen voor.

  • Een wireframe biedt een overzichtelijk beeld van jouw toekomstige website. Met de nadruk op de verschillende functies legt het de structuur en de werking van de site bloot.
  • Bij het ontwerpen van wireframes leggen we de focus op de klantervaring. “Hoe vindt de klant zo snel en eenvoudig mogelijk zijn weg doorheen onze website, zonder een afslag naar een andere site te nemen?”
  • Nog niet helemaal tevreden van een bepaalde pagina of wil je de volgorde toch een tikkeltje anders? We got you! In wireframes kan je makkelijk wijzingen aanbrengen om de gebruiksvriendelijkheid naar een hoger level te tillen. Eens in de ontwikkelingsfase is dit veel moeilijker.
  • Tot slot zijn wireframes de perfecte buffer tegen onvoorziene budgettaire obstakels.

Voila, dat weten we ook weer. Maar één weetje lieten we nog achterwege. Want wat betekent de orginele vertaling van “Lorem ipsum dolor sit amet” nu echt? Dat geven we jullie hier nog even mee:

“Niemand houdt van pijn, zoekt de pijn op en wil pijn hebben alleen om de pijn zelf”

Geef toe, zo diepzinnig hadden jullie het niet verwacht. Eerlijk? Wij ook niet. 😉

Heb jij nu zelf pijnlijk veel goesting gekregen om een website te creëren voor jouw bedrijf? Contacteer ons en wij gaan samen op zoek naar het gepaste design.

Meer leesvoer