BOEKREVIEW: The offer you can’t refuse

15 oktober 2020
Steven Van Belleghem is niet alleen bekend als auteur van 5 internationale bestsellers (die samen meer dan 130.000x over de toonbank gingen & prijzen ontvingen zoals ‘meest innovatieve marketingboek’), hij is ook een straffe trendwatcher.

Tijdens de lockdown werkte hij naarstig aan een nieuw boek: ‘The offer you can’t refuse’. Met veel nieuwsgierigheid gooiden we het in ons winkelmandje, maakten een lekker Latte Macchiato en lazen het in één ruk uit.

De 1 minuut samenvatting

Een goed product, klantvriendelijke service en supergebruiksvriendelijke digitale interfaces … anno 2020 maak je hier als bedrijf niet meer het verschil mee. Het is nice to have, maar tegelijk ook een absoluut minimum. Wil je in de toekomst blijven groeien? Dan is het dringend tijd voor actie.  

En dit op 3 vlakken:

1. Ultiem gebruiksgemak

Download je een nieuwe app op je smartphone? Dan beslis je binnen de 30 seconden of je de app zal blijven gebruiken of niet. In recordtempo moet je klanten dus boeien en overtuigen. Nog meer dan gebruiksvriendelijke digitale interfaces zal de toekomst draaien rond proactieve, onzichtbare, gepersonaliseerde en automatische interfaces die praktisch nul inspanning vragen van de klant.

2. Life journey

De komende jaren zullen bedrijven een steeds actievere rol moeten spelen in de ‘life journey’ van hun klanten. D.w.z. niet enkel 1 concreet probleem oplossen en that’s it, maar verder meedenken. Frustraties begrijpen, dromen helpen uitkomen en vooral alle aspecten in het dagelijks leven gemakkelijker maken. Klinkt wat vaag? Denk bijvoorbeeld aan Google die niet alleen een zoekmachine is, maar tegelijk ook zelfrijdende auto’s maakt, robots ontwikkelt, met gezondheidszorg bezig is, …

3. Maatschappelijke meerwaarde

“76% van de mensen gelooft dat bedrijven & CEO’s de wereld beter zullen maken”. Ondernemen en begrippen als duurzaamheid, fairtrade en ecologie gaan in de toekomst onlosmakelijk hand in hand. Als bedrijf creëer je dus best een maatschappelijke meerwaarde.

Hoe is dit allemaal mogelijk, vraag je je miscchien af? Het antwoord is technologie. De razendsnelle opkomst van baanbrekende innovaties zoals 5G, artificiële intelligentie, quantum computing en robotica bieden de tools om dit te realiseren.

Waarom je dit boek zeker moet lezen:

  • Zowel als marketeer als bedrijfsleider is het een eye-opener die een duidelijk beeld schetst van een toekomst die, zonder dat we het weten, al voor de deur staat.
  • De combinatie tussen klantgericht denken, de nieuwste technologieën en de menselijke toets: dat is steeds de leidraad in het werk van Steven. Die mix is uniek en erg interessant.
  • The offer you can’t refuse is geschreven in volle coronacrisis. Je voelt doorheen de pagina’s de nieuwe realiteit waarmee bedrijven te maken krijgen.
  • Het boek zit boordevol praktijkvoorbeelden. Niet alleen Belgische en Europese trouwens, maar ook heel wat cases uit Azië (zoek zeker Meituan Dianping en Toutiao eens op), Amerika en andere werelddelen.
  • Tot slot, en dat is misschien een beetje beroepsmisvorming, is het boek grafisch heel mooi vormgegeven en erg vlot geschreven. Dat maakt het de ideale lectuur voor het slapengaan of op een druilerige zondagmiddag.

Onze mening

Ook het vijfde boek van Steven Van Belleghem is een absolute aanrader. Het zou ons niet verbazen als het uitgroeit tot een referentie in de marketingwereld. Zeker in deze tijden waar digitalisering in sneltempo mainstream wordt, biedt het een waardevol kader waarbinnen je als bedrijf kan brainstormen. Kleine kanttekening: als KMO is het sowieso niet evident om te pionieren op vlak van nieuwe technologieën, laat staan een offer you can’t refuse op tafel te leggen. De vertaalslag maken naar concrete, haalbare acties in jouw sector is dus een werk wat je zelf nog moet doen. Maar daar helpen wij uiteraard graag mee 😉

PS. Steven zelf live in actie zien? Neem dan zeker een kijkje op zijn populaire Youtube-kanaal (www.youtube.com/stevenvanbelleghem).

Meer leesvoer