Marlies en Tobias jassen

Hoe onze eerste Facebookadvertentie totaal andere resultaten opleverde dan verwacht – A/B-testing in de praktijk

16 oktober 2017

Op 6 weken tijd een bedrijf volledig op de kaart zetten, zowel on- als offline … dat is wat we doen bij HiPPO communicatie & design. Uiteraard werken we ondertussen ook hard aan ons eigen brand.

Zo lanceerden we vorige week onze eerste Facebookadvertentie. Het doel was naamsbekendheid verhogen én meer paginalikes/websitebezoekers scoren. Een succes, maar de resultaten bleken toch anders dan verwacht.

4 filmpjes en veel jassen

Het voordeel van online communicatie is de meetbaarheid: je kan bijvoorbeeld perfect zien hoe vaak je website bezoek krijgt, hoeveel likes een post versiert of wie je nieuwsbrief opende. Een goede strategie is dan ook telkens minstens twee varianten (A en B) maken van je boodschap, een kleine test doen én daarna pas de grote kanonnen bovenhalen voor die versie die het best werkt.

 

Om onze HiPPO-aanpak visueel tastbaar te maken, kwamen we op het volgende idee:

 • Onze kleerkast overhoop halen op zoek naar alle jassen (of toch alle jassen van Tobias en Marlies kiest uit haar collectie ongeveer hetzelfde aantal)

 • In 6 seconden zoveel mogelijk exemplaren aantrekken

 • In 2 filmpjes gebeurt dit bewegend, in 2 filmpjes blijven we gewoon staan en beweegt enkel de jas

 • De volgorde wisselt: eerst trekt Tobias jassen aan, dan Marlies vs. eerst Marlies, dan Tobias

 • Zo krijgen we 4 advertentiefilmpjes

  1. Statisch, Tobias eerst, Marlies sluit af

  2. Statisch, Marlies eerst, Tobias sluit af

  3. Bewegend, Tobias eerst, Marlies sluit af

  4. Bewegend, Marlies eerst, Tobias sluit af

 

De tekst voor alle filmpjes is dezelfde: ‘Jouw bedrijf op 6 weken in een nieuw jasje? Het kan! Check www.hippocommunicatie.be’.

Het budget, de doelgroepen én twee voorspellingen

We voorzagen een bescheiden budget van 40 euro of 10 euro per afzonderlijk filmpje. Onze target doelgroep bestond uit enerzijds mannen en vrouwen tussen de 26 en 58 jaar met een interesse in communicatie en marketing, anderzijds een vergelijkbare doelgroep van mensen die onze website bezochten of onze Facebookpagina al liketen.

Uit de analytics van onze website bleek dat websitebezoekers veel vaker op Marlies klikken dan op Tobias. Of dat al dan niet terecht is, laten we hier even in het midden, maar onze eerste voorspelling was dan ook dat de filmpjes waar Marlies eerst komt, beter zouden scoren.

Onze tweede voorspelling was dat de bewegende filmpjes betere resultaten zouden opleveren dan de statische. Waarom? Buikgevoel.

De verrassende resultaten

We starten met de algemene resultaten: onze advertentie bereikte bijna 5.000 personen. Dit leverde 41 likes voor de advertentie zelf op, 32 paginalikes voor HiPPO en 41 klikken op de link naar onze website. Kortom, best mooie resultaten voor 40 euro.

Wanneer we echter ons vergrootglas bij de hand nemen én inzoomen op de resultaten van elk filmpje apart, stoten we op verrassende wendingen. Onze beide voorspellingen bleken niet te kloppen:

1. Tobias eerst doet het beter dan Marlies eerst en niet andersom

We scoorden 23 van de 32 paginalikes wanneer Tobias eerst verscheen en Marlies afsloot. Zijn het bosjes vrouwen die in zwijm vielen voor Tobias? Of bleef het laatste beeld van Marlies toch hangen?

2. Statisch scoort beter dan bewegend en niet andersom

Hier is het verschil kleiner, maar toch kwamen 19 van de 32 likes via de statische filmpjes en maar 13 van de 32 likes van de bewegende. Misschien leidden onze bewegingen wel te veel af van de boodschap?

Deze A/B-test bewijst dat buikgevoel niet altijd overeenkomt met de praktijk. Experimenteer dus eerst met een klein budget en smijt dan het grote(re) budget tegen de advertentie die het best werkt. En als je de komende weken een statisch filmpje met eerst Tobias dan Marlies tegenkomt op Facebook … zeker liken!

PS. Een welgemeende dank je wel aan Karolien Coenen voor het maken van de foto’s!

Meer leesvoer

Marlies, Tobias en Charlotte merchandise de warmste week

Draag HiPPO en steun het goede doel

Nog op zoek naar een uniek kerstcadeau? Wil je tijdens de koude winterdagen heerlijk chillen in een knusse hoodie? Of ben je een echte hipster die met een totebag naar het werk trekt? Bestel het allemaal op de HiPPO-webshop en steun tegelijk het goede doel!

Lees verder —